Kerk en vluchtelingen op Samos

In 17 en 21 september was Samos in het nieuws, omdat er branden waren in het vluchtelingenkamp in Vathy of in de buurt ervan. Op 31 oktober was er opnieuw slecht nieuws, omdat er een aardbeving had plaatsgevonden in de zee ten noorden van Samos. De aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter veroorzaakte een vloedgolf die flinke schade veroorzaakte aan huizen en winkels rond de baai van Vathy. Pavlos Kefalas en Aart Verburg spraken met Vader Soterios van Samos.

In juni 2018 maakte een groep reizigers, voornamelijk leden van de PGO, kennis met Vader Soterios, de hulpbisschop van de Grieks-Orthodoxe kerk op Samos. Hij vertelde in alle openheid en gedreven over zijn werk vanuit zijn kerk met de duizenden vluchtelingen op Samos. En over hoe hij moest schipperen om iets voor de vluchtelingen te doen en tegelijk de ‘eigen’ mensen van het eiland te ondersteunen. Zij hadden het ook zwaar wegens de economische crisis in Griekenland (wel of geen hulp van de Europese Unie…).

Sindsdien hebben we vanuit de PGO contact gehouden met Vader Soterios. Na het uitbreken van de coronacrisis werd de situatie op Samos er niet beter op. Met Pasen en Pinksteren konden we gelukkig al geld overmaken uit het Samospotje van de diaconie, waarin steeds giften binnenkomen (bankrekening NL87 INGB 0000 3734 56 t.n.v. Diaconie PGO Oegstgeest o.v.v. Vluchtelingen Samos). Eind september hebben we weer geld (€ 3.000) gestuurd en met kerst zullen we opnieuw geld overmaken (€ 5.000). Na de branden bij en in het vluchtelingenkamp kon vader Soterios een aantal vluchtelingen helpen om een appartement te huren. Daarnaast bleef hij mensen ondersteunen tot ze uiteindelijk een plek vonden in diverse Europese landen. Ze laten hem nog regelmatig weten hoe belangrijk hij voor hen geweest is in die onzekere periode van wachten op plaatsing. Ondertussen ontstonden er ook gespreksgroepen, gaf Vader Soterios catechisatie en zijn er ruim 30 mensen christen geworden. Bij hun doop was er geld (onder meer ‘van ons’) om nieuwe kleding te kopen, waarmee ze meteen ook voorbereid waren op de winter.

De gevolgen van de aardbeving waren heel heftig in Izmir, Turkije. Daar vielen meer dan 100 slachtoffers en raakten ruim 800 mensen gewond). Op Samos kwamen twee tieners om, toen er een muur op hen viel. Verder is er ‘gelukkig’ alleen maar schade aan gebouwen (inclusief kerken en kloosters) op het eiland. Over de sfeer zei vader Soterios: die paar dagen en nachten hebben de bewoners van Samos ervaren wat voor de vluchtelingen dagelijkse werkelijkheid is: leven en slapen op straat of in je auto, in ieder geval onder de open lucht. Inmiddels is er van de 8000 vluchtelingen een behoorlijk aantal naar het Griekse vasteland verhuisd, maar er zijn er nog tussen de vijf- en zesduizend overgebleven. We kunnen het niet anders zien dan dat zij, nu zij eenmaal hier zijn, door ons gezien moeten worden als mensen die God op ons pad heeft gebracht. We doen wat we kunnen. Hulp uit Oegstgeest is heel erg welkom. Maar nog belangrijker, verzekert Vader Soterios ons, is dat jullie aan ons denken en voor ons bidden. Dat helpt om de moed niet op te geven.

Namens Pavlos Kefalas en Dieneke van Os, Aart Verburg

Uit: Gemeenteberichten 15 november 2020