De Glind, Nederland – Rudolphstichting

Naast de twee buitenlandse projecten die we de komende twee jaar steunen, hebben we voor dit jaar een binnenlands project gekozen waaraan we extra aandacht en financiële ondersteuning geven. Dit is een Kinderen in de Knelproject van Kerk in Actie: een stabiel thuis voor kinderen in Nederland!

Er zijn 28 gezinshuizen in het dorp De Glind.

We willen vertellen over Wim en Diane Verwoerd, die een gezinshuis runnen in jeugddorp De Glind. Op dit moment wonen er vijf kinderen bij hen: Manon (16), Victoria (14), Quincy (13), Floortje (11) en Messi (10). Hoe ziet hun leven eruit in dit bijzondere dorp in hartje Nederland?

Quincy vindt Glinster de fijnste plek, het dorpshuis met (gym)zalen, kantoorruimte en een restaurant. Dus hij kan er trefbal, zaalvoetbal en apenkooi doen en naar filmavonden gaan. Floortje van 11 jaar bezoekt ook graag de filmavonden en heeft als hobby zingen, knutselen en tekenen. Messi (10) is dol op vliegtuigen vouwen en zwemmen. Helaas heeft hij door corona nog niet zijn diploma gehaald in het buitenbad bij De Glind, maar hij mag het in het binnenbad afmaken.

De oudere meiden zijn ook graag buiten. Manon (16) zit op de havo in Barneveld en is de oudste van het stel: ‘Ik ga er niet zoveel op uit, voor mij is de tuin mijn favoriete plek, ook wandel ik best vaak een rondje door De Glind.’ Victoria van 14, die dol is op dansen en zingen, loopt ook graag een rondje door ‘het bosje’, een bomengroep in de buurt van hun huis. Als ze klaar zijn met eten gaat Victoria met haar buurmeisje lekker chillen in het natuurspeeltuintje voor hun huis. Daar worden heel wat meidendingen besproken, gegiecheld, maar ook serieus advies gevraagd: ‘Wim, wat is nou belangrijker, de binnenkant of de buitenkant van een jongen: hij moet toch ook een beetje knap zijn?’

En dan is er nog een plek die goud waard is: de rechthoekige trampoline in de achtertuin. Wim: ‘Die hebben we bij de start van ons gezinshuis aangeschaft. En als iets de investering waard is, dan is het deze trampoline. Quincy maakt er dagelijks gebruik van. Hij wisselt huiswerk af met even 10 minuten op de trampoline en kan vervolgens weer goed geconcentreerd door.’ Na huiswerktijd is de trampoline de verzamelplaats van een grote groep (buur)jongens en wordt er geoefend en gesprongen op hoog niveau. De jongens laten een fantastische show zien met driedubbele salto’s, backflips en hele en halve schroeven. Om vol bewondering naar te kijken. Maar als je een laag dieper kijkt, zie je ook: competitie, elkaar stimuleren, elkaar helpen. En een jongen met heel veel sportief talent die letterlijk ‘boven zichzelf uitstijgt’. Wim: ‘Dat is waar we het voor doen in De Glind, de ontwikkeling van kinderen, hun toekomst. We zeggen bij de Rudolphstichting niet voor niets: ‘een schommel is meer dan een schommel’. En bij dit gezinshuis geldt dat voor de trampoline!’

Wat mooi en bijzonder dat mensen zich met hart en ziel inzetten voor deze kwetsbare en getraumatiseerde kinderen!

Lees meer…

Namens de taakgroep Diaconaat en Zending,
Ineke Ravensbergen