Wij gedenken….

Op 26 april is mw. Johanna van der Kraats – Kiel overleden. Ans werd 88 jaar.

Voor velen kwam het bericht onverwachts. De vier laatste dagen ging alles heel snel. Van het slechtnieuwsgesprek met de oncoloog, via noodzakelijke 24-uurszorg naar de opname hospitium Mare… waar zij binnen een dag overleed.
Zélf was ze al enige tijd aan het afscheid nemen.
Ans was actief bij de kerk betrokken. Ze speelde orgel tijdens de kerkdiensten in Hofwijck, zong in het koor Vocaliter, was contactpersoon, bracht bloemen rond en bezorgde kerkbladen, onderhield contacten met heel wat mensen. Vertel liever wat ze niet deed…. Zeer zorgzaam was zij, moedig en blijmoedig, vol vertrouwen.
Toen haar zoon Peter Jan verlamd raakte, reisde zij elke twee weken naar België waar hij toen verbleef. Daarna was hij welkom in haar woning aan de Aert van Neslaan. Passend bij haar levensverhaal kozen we het Bijbelverhaal van de barmhartige Samaritaan: zo was zij ten voeten uit.
Tijdens de dankdienst kon orgelmuziek niet ontbreken. Er klonk onder meer muziek van Bach. Tijdens het afscheid bij het graf hoorden de aanwezigen het lied ‘Dan zal ik leven’ van Huub Oosterhuis. Het was een opname van het koor Vocaliter, waarin op dat moment de stemmen klonken van zowel haar man Jan en van Ans zelf.
Een bijzondere ervaring deelde de familie. Het gebeurde de laatste dagen voor haar onverwachte heengaan. Ze sprak tegen iemand die niet (zichtbaar) in de kamer aanwezig was. Alsof ze ergens een antwoord op gaf. Ze zei: “ik kom er aan, ik ben al aan het weggaan”.
Op zaterdag 1 mei werd de dankdienst voor haar leven gehouden in de Groene Kerk, nog te beluisteren via de website.
Ds. A. Alblas