In memoriam mw. Jacoba Wilhelmina Douwes-Gijsbers

Wij gedenken ons gemeentelid, mw. Jacoba Wilhelmina (Jacomien) Douwes-Gijsbers. Zij is op zaterdag 25 september vredig in haar eigen huis overleden op de leeftijd van 77 jaar. Jacomien werd lid van onze gemeente toen ze in 2016 naar Oegstgeest kwam.
Haar man, Willem Douwes, was predikant. Zelf opgeleid als directiesecretaresse, heeft Jacomien naast hem volop in zijn werk meegedaan. Na 23 jaar in Hellevoetsluis/Nieuwenhoorn werkten ze in Denderleeuw, België. Ook daar heeft ze haar talenten van organisatie, gastvrijheid en hartelijkheid, vrolijkheid en verhalen vertellen volop ontplooid. Later kreeg ze daar haar eigen werk in pastoraat voor zieken en gevangenen in Antwerpen en Gent.
Toen haar man intensieve zorg nodig kreeg, kwamen ze uit België terug naar Nederland. Hun beide kinderen met hun gezinnen (drie kleinkinderen) wonen in Leiden. Jacomien en Willem kochten een flat aan de Aert van Neslaan. Willem heeft daar niet gewoond, hij verbleef in Van Wijckerslooth. Tot het overlijden van Willem in 2018 was Jacomien ook veel in Van Wijckerslooth. Naast de zorg die ze aan Willem gaf legde ze er veel contacten en was een ‘gekende’ persoon in het huis. Na het overlijden van Willem raakte ze meer betrokken bij onze gemeente, o.a. via een Bijbelkring. Omdat ze met haar eigen auto nog goed mobiel was, was ze ook nog regelmatig bij mensen in de plaatsen waar ze als predikantsechtpaar hadden ‘gestaan’. Het onderhouden van banden met veel mensen was een grote kracht van Jacomien. Op vrijdag 1 oktober is Jacomien, na een dankdienst van de onze gemeente in de Vredeskerk in Leiden, begraven in haar geboorteplaats Oosterbeek.

Ds. Aart Verburg