Expositie Ruud Bartlema in Voorschoten

Van 24 augustus tot 19 oktober exposeert kunstenaar Ruud Bartlema in de Dorpskerk te Voorschoten. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en joodse mystiek een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij in aanraking met de joodse mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden, bijvoorbeeld de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en van Bubers Chassidische vertellingen. In opdracht van de KRO-televisie werd een moderne kruisweg geschilderd die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht, evenals een serie van vijf schilderijen rond de beginzinnen van de eerste vijf Bijbelboeken.
Bartlema maakte voor verschillende kerken en zorginstellingen gedachtenispanelen en wandschilderingen. In de Groene Kerk hangen een dooppaneel en een gedachtenispaneel van zijn hand. De tentoonstelling is open op vrijdagen van 10.30 tot 14.30 uur, zaterdagen van 12.00 tot 15.30 uur en op zondag na de kerkdienst. Op donderdagavond 28 september zal de kunstenaar in de Dorpskerk een lezing geven over de schilderijen die daar te zien zijn en zal hij ingaan op het thema Mystiek, poëzie en verhaal als inspiratie.