Arvo Pärt: een spiritueel componist – Lezing met live uitvoering van vocale werken

zo 04jun2023

De Estse Arvo Pärt is een van de meest geliefde componisten van dit moment. Na een persoonlijke...

Aanvang 15:00 uur tot 16:30 uur

Locatie: Regenboogkerk

Dr. Rens Tienstra m.m.v. Cappella pro Cantibus

De Estse Arvo Pärt is een van de meest geliefde componisten van dit moment. Na een persoonlijke en spirituele crisis trad hij in de jaren ‘60 toe tot de Oosters-orthodoxe kerk. Dit was een belangrijk keerpunt in zijn leven, dat ook zijn weerslag had op zijn composities. Hij verdiepte zich in religieuze muziek, zoals het gregoriaans en polyfone muziek uit de Renaissance en ontwikkelde zijn eigen ‘tintinnabuli-stijl’, muziek die klinkt als het geluid van bellen of klokken. Zijn diepzinnige muziekstukken hebben een religieus en minimalistisch karakter. Orthodox gezang, met de typerende lage basstemmen, klinkt ook vaak door in zijn werken.

Op zondagmiddag 4 juni vertelt Rens Tienstra op zijn eigen onderhoudende wijze over leven en werk van Arvo Pärt; hij laat zien hoe de orthodoxe liturgie en het gregoriaans doorklinken in de muziek van Pärt. Ter illustratie zingt kamerkoor Cappella pro Cantibus uit Oegstgeest, onder leiding van Rens, verschillende werken van Pärt.

Rens Tienstra verdiepte zich in het gregoriaans aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en aan de Folkwang Universität der Künste in Essen (D). Hij behaalde een Master of Music met een onderzoek naar de relaties tussen gregoriaans en hedendaagse compositie, en hij promoveerde magna cum laude aan de Folkwang Universität met een proefschrift over melodievarianten in het Laaglandse gregoriaans.

15.00-16.30 uur, Regenboogkerk,
toegang: uitgangscollecte.


Terug naar Agenda