Orgelconcert 24 augustus

di 24aug2021

Gonny van der Maten speelt een bijzonder programma waarin zij composities van Sweelinck, Buxtehude en Bach combineert met (wellicht minder vaak gespeelde) werken van de  Nederlandse componisten Piet Post, Adriaan C. Schuurman en Arie J. Keijzer.

Aanvang 20:00 uur

Locatie: Groene Kerk

10 euro

Orgelconcerten
De traditionele serie van drie orgelconcerten in de GWK aan het eind van de zomer kan in tegenstelling vorig jaar dit jaar gelukkig weer doorgang vinden.

Op 24 augustus speelt Gonny van der Maten een bijzonder programma waarin zij composities van Sweelinck, Buxtehude en Bach combineert met (wellicht minder vaak gespeelde) werken van de  Nederlandse componisten Piet Post, Adriaan C. Schuurman en Arie J. Keijzer.

Gonny van der Maten is o.a. cantor-organist van de Oude Kerk in Soest en dirigent van het Tiels Madrigaal Koor. Jarenlang was zij actief als bestuurslid van de Andriessen/De Klerk Stichting te Haarlem. In 2018 bracht zij ’De goddelijke routine’ in première, een orgelwerk dat de onlangs overleden Louis Andriessen schreef n.a.v. het feit dat in dat jaar Hendrik Andriessen 125 jaar en Albert de Klerk 100 jaar geleden geboren werden.

Op 31 augustus komt Matthias Havinga, een van de meest talentvolle organisten van de jongere generatie en docent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, naar Oegstgeest. Als kerkelijk organist van de Oude Kerk te Amsterdam speelt hij werken van zijn 400 jaar geleden overleden voorganger Jan Pieterszoon Sweelinck en diens Europese tijdgenoten. In dit verband is natuurlijk ook vermeldenswaard dat ca. de helft van de pijpen uit het orgel in de Groene kerk afkomstig is uit het koororgel van de Oude Kerk in Amsterdam.

Ook tijdens het laatste concert op 7 september, als Cor de Jong beide orgels bespeelt, staat Sweelinck op het programma. Diens koraalbewerking over ’Nun freut euch lieben Christen g’mein’ wordt gecombineerd met o.a. werken van zijn leerlingen Scheidt, Scheidemann en Schildt. Voor Cor de Jong is dit eigenlijk een uitgesteld afscheidsconcert t.g.v. het bereiken, vorig jaar september, van de pensioengerechtigde leeftijd.

Alle concerten beginnen om 20.00 uur.

Er wordt een bijdrage gevraagd van € 10,-.

Terug naar Agenda