Weekend van de begraafplaats Begraafplaats Groene Kerk

vr 20mei2022
zo 22mei2022

Weekend van de begraafplaats Begraafplaats Groene Kerk

Locatie: Groene of Willibrordkerk

In het kader van het Weekend van de Begraafplaats organiseren wij in de Groene of Willibrordkerk en op de begraafplaats een drietal activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Vrijdag 20 mei
Het weekend van de Begraafplaats start om 20.00 uur met een gedichtenwedstrijd in de Groene Kerk. Op deze avond worden gedichten voorgedragen van Muus Jacobse en Carel ter Linden, aangevuld met een nieuw gedicht van Ronald da Costa. De gedichten zijn kenmerkend voor de begraafplaats en worden afgewisseld door pianomuziek op de vleugel door meesterpianist Toru Oyama. De avond wordt afgesloten met een drankje in Willibrords Erf.

Pianist Tory Oyama
De uit Japan afkomstige pianist Toru Oyama verhuisde naar Europa om zich aan zijn pianostudie te wijden, in London bij Julian Jacobson aan The Royal College of Music en bij Alan Weiss aan het Utrechts Conservatorium. Inmiddels treedt hij op in diverse landen in Europa, en ook in Indonesië en in zijn geboorteland Japan. Zijn repertoire bevat het brede spectrum van de klassieke en romantische componisten. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in de Franse componisten Fauré, Debussy en Ravel. Zijn optredens werden door diverse media, zoals The BBC TV en The Jakarta Globe uitgezonden.
Behalve een actief performer is Oyama een toegewijd docent voor jong talent. Van oktober 2014 tot januari 2015 kreeg hij als Artist in residence een aanstelling aan het conservatorium van Jakarta om jonge pianisten te coachen.

Zaterdag 21 mei
Om 10.30 uur en om 14.00 uur zullen Marie-Therese Stierman-Rasser en Rien van Elsacker rondleidingen verzorgen.
U kunt zich hiervoor aanmelden via Email.
Marie-Therese Stierman-Rasser is al vele jaren de vaste rondleider van de begraafplaats, en Rien van Elsacker is al jaren bestuursvoorzitter van de begraafplaats. Zij kunnen alles vertellen over de bijzondere graven en monumenten, die de begraafplaats herbergt. Bezoekers kunnen zelf ervaren welk mooi terrein er hier – met vakmanschap, zorg en aandacht – wordt beheerd door medewerkers en vrijwilligers. Uiteraard is het ook mogelijk om zelfstandig een wandeling te maken over de begraafplaats waar bezoekers kunnen herdenken en gedenken; niet alleen de personen die hier begraven liggen, maar iedereen die wordt gemist. Bent u op zoek naar een specifiek graf, de app USPlattegrond geeft een overzicht van alle graven op onze begraafplaats en wijst u de weg.

Zondag 22 mei
Om 15.00 uur verzorgt Wim Cappers een lezing met als onderwerp Doodse dingen.
Wim Cappers studeerde geschiedenis en specialiseerde zich als funerair historicus. Als freelancer maakt hij tentoonstellingen en geeft hij lezingen en cursussen. Hij schrijft in vakbladen en publiceerde onder meer boeken over de Haagse begraafplaats Oud Eik en Duinen en over de crematiebeweging. Hij promoveerde op de geschiedenis van de funeraire cultuur in Nederland. In zijn lezing Doodse dingen gaat hij in op de rol van begraafplaatsen door de eeuwen heen. Waarom begroeven we onze doden eerst in en rond de kerk? Waarom kwamen er later begraafplaatsen buiten de bebouwde kom? En waarom kiezen mensen nu voor cremeren of een natuurbegraafplaats? Wim Cappers geeft aan de hand van concrete voorbeelden inzicht in deze veranderingen en verheldert wat de functies van ‘doodse dingen’ als kerkhoven, klassieke begraafplaatsen, crematoria en natuurbegraafplaatsen in de loop der tijd zijn geweest. 
Ook zondagmiddag nodigen wij u graag uit om na afloop onder het genot van een drankje nog even na te praten met de inleider in Willibrords Erf.
Informatie Begraafplaats Groene Kerk
Meer informatie kunt u vinden op onze website en op de facebookpagina Begraafplaats Groene Kerk.
Hebt u vragen, dan kunt u de begraafplaatsbeheerder mailen
of telefonisch benaderen op 06 25 34 30 24.

Graag nodigen wij u en anderen in uw omgeving uit om onze gast te zijn.

Het bestuur van Stichting Begraafplaats Groene Kerk 
College van Kerkrentmeesters Protestantse Gemeente Oegstgeest
  

Terug naar Agenda