We gaan weer starten met de kindernevendienst! 

Kindernevendienst vanaf 26 juli 2020

Nu de coronamaatregelen worden versoepeld, kunnen we als leiding opnieuw kindernevendienst aanbieden tijdens de kerkdienst. En dat gaan we zeker doen, want we kijken er al een tijd naar uit om jullie weer te zien. We hebben om die reden ook besloten om tijdens de zomerstop zelfs extra kindernevendienst aan te bieden. Dus kunnen jullie ook in de zomer met leeftijdgenootjes in de eigen ruimte luisteren naar Bijbelverhalen, filmpjes kijken, spelletjes doen en verwerkingen maken. Misschien weten jullie zelf wel heel leuke dingen om met elkaar te doen! Dat horen wij dan graag.

We bieden nog één extra zondag tijdens de zomer kindernevendienst aan en dat is zondag, 30 augustus.

Als je kleine broertje of zusje meekomt, geen probleem, want er is ook weer oppas geregeld. Tot zondag allemaal!

De leiding van de kindernevendienst

Kindernevendienst 19 juli

Heb je wel eens iets gezaaid? In je eigen tuin, of in een potje, of misschien wel in de schooltuin? Als je dat wel eens hebt gedaan, weet je vast hoe spannend het is te wachten tot de kiemplantjes boven de grond komen. Als dat gebeurt, ben je heel blij. Maar soms komen er ook planten op die je daar helemaal niet wilde hebben. Dat is niet zo leuk. Wat moet je dan doen? Vandaag lezen we in de kindernevendienst een gelijkenis van Jezus, die hierover gaat. Een gelijkenis is een verhaal waarmee Jezus iets wil uitleggen over het koninkrijk van God. Ben je benieuwd naar het verhaal? Je bent welkom in de kindernevendienst. Kun je niet naar de kerk komen, dan kun je het materiaal voor vandaag ook vinden op Kind op Zondag.
Namens de leiding van de kindernevendienst wens ik jullie allemaal een fijne vakantie!
Jasmijn van der Weide

Kindernevendienst 12 juli

Deze week gaat de kindernevendienst over het bekende verhaal (gelijkenis) van de boer die naar zijn land gaat om koren te zaaien. Hij strooit het zaad uit over het land, maar een deel valt op de weg, een deel tussen de rotsen en weer een ander deel tussen het onkruid. Op die plekken zullen geen korenaren groeien. Gelukkig valt de rest van het zaad in de grond van de akker. Goede, vruchtbare grond. Het groeit uit tot koren dat vol graankorrels zit! 
Jezus wil met dit verhaal uitleggen dat het ‘zaad’ (het Woord van God) zijn werk niet kan doen als mensen het niet willen horen en er niet naar leven: net zoals het koren dat op de weg, de rotsen en bij het onkruid is gevallen en niet groeit. Pas als het Woord van God in de ‘goede aarde’ valt, als wij ons openstellen voor God, blijkt hoe enorm veel kracht uitgaat (het kiemen van het koren) van de boodschap die God voor ons heeft over zijn Koninkrijk.
Voor de jonge kinderen is het leuk om samen plantenzaadjes te bekijken en te praten over hoe het proces van groei in de aarde gaat; en waarom zou zo’n zaadje op rotsgrond niet tot bloei komen? Voor de oudere kinderen: interessant om eens door te praten over het zaad dat in goede aarde valt: kunnen jullie daar voorbeelden van verzinnen? Zijn er voorbeelden te noemen van hoe het Woord van God tot bloei komt? Zie voor andere ideeën het werkmateriaal van Kind op Zondag.
Een fijne kindernevendienst gewenst.
Vera Gerritsen-Aalderink

Van de Kindernevendienst, 5 juli

We gaan weer starten met de kindernevendienst! 
Nu de coronamaatregelen worden versoepeld, kunnen we als leiding opnieuw kindernevendienst aanbieden tijdens de kerkdienst. En dat gaan we zeker doen, want we kijken er al een tijd naar uit om jullie weer te zien. We hebben om die reden ook besloten om tijdens de zomerstop zelfs extra kindernevendienst aan te bieden. Dus kunnen jullie ook in de zomer met leeftijdgenootjes in de eigen ruimte luisteren naar Bijbelverhalen, filmpjes kijken, spelletjes doen en verwerkingen maken. Misschien weten jullie zelf wel heel leuke dingen om met elkaar te doen! Dat horen wij dan graag.
De (extra) zondagen tijdens de zomer waar we kindernevendienst aanbieden, zijn: 5, 12 en 19 juli en 16, 23 en 30 augustus. Schrijf ze vast in je agenda!
Deze zondag, 5 juli, nemen we helaas ook afscheid van een van jullie. Stijn van der Plas gaat de kindernevendienst verlaten. Natuurlijk nemen we niet echt afscheid, want we zien Stijn graag terugkomen in de jeugdkapel. Maar we zetten Stijn deze zondag wel even extra in de aandacht. Wil je daarbij zijn, meld je dan (via je ouders) aan voor deze kerkdienst (dat moet wegens de coronamaatregelen). Als je kleine broertje of zusje meekomt, geen probleem, want er is ook weer oppas geregeld. Tot zondag allemaal!
De leiding van de kindernevendienst

Vanuit de Kindernevendienst: 28 juni Vogel in Gods hand

Vertelling 4-7 jaar
De vrienden van Jezus zijn klaar voor vertrek. Niet voor vakantie of zakenreis; ze gaan op weg om overal te vertellen dat God van mensen houdt.
‘Vinden de mensen het wel fijn als we komen?’, vragen de vrienden zich af. 
‘Meestal wel’, antwoordt Jezus. 
‘Als de mensen jullie binnenlaten, vertel je wat je de mensen wilt vertellen over God en dat God altijd bij jullie is. Als iemand jullie water en brood geeft, geniet God hier ook van. God onthoudt wie die mensen zijn en wat ze gedaan hebben. Zij horen allemaal bij het koninkrijk.’ 
Even later gaan de vrienden weer op pad zonder water en brood en ook zonder slaapzak, maar dat hoeft ook niet. Want achter heel veel deuren in heel veel dorpen wonen mensen die hen zullen ontvangen. ‘Kom maar binnen’, zullen ze zeggen.
En elke keer als zij over de drempel stappen, zal God erbij zijn. Hij zal het nooit vergeten. 
Op www. kindopzondag.nl kun je creatieve knutsels vinden. 
Fijne zondag en een fijne week, groetjes,
Regina van der Plas

Vanuit de Kindernevendienst: 21 juni Vogel in Gods hand

Na Pinksteren staan we stil bij de verhalen uit het Nieuwe Testament over de uitzending van de leerlingen van Jezus. Deze week leren we dat de boodschap die Jezus bij de uitzending aan zijn leerlingen meegeeft, ook aan ons is gericht: God zorgt voor ons.
In het materiaal van deze week Kindopzondag kun je lezen dat Jezus van zijn leerlingen vraagt om te doen wat hij op aarde heeft gedaan, namelijk vertellen over Gods Koninkrijk en mensen geluk brengen. Maar Jezus vertelt ook over de weerstand die zij daarbij zullen ondervinden. De leerlingen zijn onzeker. Dan vertelt Jezus over een ‘simpele’ vogel, een mus: ‘er valt niet een zo’n vogel dood neer, of God weet ervan’. ‘Als God zelfs die vogels al in de gaten houdt, zal hij dan ook niet op jullie passen? Weet je wat jullie zijn? Jullie zijn vogels in Gods hand. (…) Hij laat je vrij om van de daken te fluiten hoe mooi het leven is. En als je valt, vangt hij je op. Dat beloof ik.’
Heb jij het gevoel dat God je helpt als je iets lastig vindt? Interessant thema om met de oudere kinderen over door te praten. Voor de jongere kinderen is er een werkblad voor het thema Vogel in Gods hand (vogel knutselen) (blz. 19 van de werkbladen: Werkblad Kindopzondag). 
Kindernevendienstleiding Vera Aalderink

Vanuit de kindernevendienst: 14 juni

Jullie mogen allemaal weer samen naar school. Er mogen wel weer mensen naar de kerkdienst, maar we kunnen nog niet allemaal samen. Daarom sturen we het verhaal weer digitaal. Veel plezier!
Deze keer gaat het over Jezus die het wel heel druk heeft met het vertellen van al zijn verhalen en doen van goede dingen. Hij vraagt daarom hulp aan zijn vrienden/leerlingen. En hij zegt erbij dat hij gelooft dat ze het kunnen. Dat helpt en dus gaan ze.
Jouw juf/meester op school of je vader/moeder hebben het vast ook wel eens erg druk.
Vragen ze dan aan jou om te helpen? Vind je dat leuk? Moet je dan ook soms iets heel moeilijks doen? Helpt het als er wordt gezegd dat je het echt wel kan, dat ze vertrouwen hebben in je?
Het hielp Mieke wel. De juf vroeg of ze huiswerk en een kaart van de klas wilde brengen naar Karen die met een gebroken been thuis was. Mieke vond het best eng: aanbellen en bij de deur afgeven, want ze mocht natuurlijk niet naar binnen. Wie zou er opendoen en wat moest ze dan zeggen? Maar de juf denkt dat Mieke het echt kan. En dus gaat Mieke op pad. En het lukte haar hoor, het was eigenlijk best leuk. Ze mocht ook zwaaien naar Karen voor het raam.
Het Bijbelverhaal vind je op Kind op Zondag
Er zit trouwens een heel leuk werkblad bij. Veel succes!

Vragen:
– Bedenk organisaties die iets doen voor andere mensen. Hoeveel ken je er?
– Jezus had 12 discipelen. Kun je ze opnoemen?
– Waarom eigenlijk 12?
– In de Bijbel wordt gepraat over de (vrienden) leerlingen van Jezus, over discipelen, en toen ze Jezus gingen helpen werden ze apostelen genoemd. Wat betekent apostel eigenlijk?

Op de site hieronder vind je de namen van de apostelen en namen die daarvan ‘afgeleid’ zijn. Kun jij ze invullen? Link volgt.

Een gebed:
Lieve God, zieke kinderen, verdrietige kinderen, kinderen zonder vriendjes. U kent ze allemaal, God. U wilt ze graag helpen. Samen met ons! Soms vinden we dat wel lastig, God: want, wat moeten we zeggen, wat moeten we doen, kunnen we dat wel? Maar U gelooft in ons en gaat met ons mee. Gelukkig maar. dank U wel, Amen.

Fijne zondag en een gezellige nieuwe week.
Groetjes van de kindernevendienstleiding, Katinka van Netten

Vanuit de kindernevendienst: 7 juni

Deze week gaat het verhaal over ‘doorgeven’. Heb jij ook wel eens iets ‘doorgegeven’? Vast wel… Misschien heb je vroeger wel eens kleren gedragen die je moeder van iemand anders heeft gekregen? En geef je die kleren ook weer door aan een ander kindje als je ze niet meer past? Of misschien heeft iemand je wel eens een slimme truc geleerd die je nu ook graag aan je vrienden wil vertellen of laten zien? Weet je nog hoe leuk je vakantie was vorig jaar? Dat heb je vast aan je vriendinnetjes verteld. Misschien willen die nu ook wel naar diezelfde camping of datzelfde land.
Zo hebben we allemaal wel iets in ons leven wat we ook graag met andere mensen delen. Soms krijgen we een goed advies of zelfs een opdracht om dat te doen. Jezus gaf zijn leerlingen de opdracht om aan de mensen in de wereld zijn verhalen te vertellen. Het maakte niet uit aan welke mensen, iedereen die van de verhalen van Jezus wilde weten, mocht het horen. En ook doorvertellen… Want hoe meer mensen van Jezus weten, hoe beter! 
Jullie lezen op kind op zondag hoe Jezus dat deed. Ook vinden jullie daar wat voorbeelden van ‘doorgeefspelletjes’. Veel plezier ermee!
Namens de kindernevendienst, Willem Pieter Rus