Vanuit de Kindernevendienst: 28 juni Vogel in Gods hand

Vertelling 4-7 jaar
De vrienden van Jezus zijn klaar voor vertrek. Niet voor vakantie of zakenreis; ze gaan op weg om overal te vertellen dat God van mensen houdt.
‘Vinden de mensen het wel fijn als we komen?’, vragen de vrienden zich af. 
‘Meestal wel’, antwoordt Jezus. 
‘Als de mensen jullie binnenlaten, vertel je wat je de mensen wilt vertellen over God en dat God altijd bij jullie is. Als iemand jullie water en brood geeft, geniet God hier ook van. God onthoudt wie die mensen zijn en wat ze gedaan hebben. Zij horen allemaal bij het koninkrijk.’ 
Even later gaan de vrienden weer op pad zonder water en brood en ook zonder slaapzak, maar dat hoeft ook niet. Want achter heel veel deuren in heel veel dorpen wonen mensen die hen zullen ontvangen. ‘Kom maar binnen’, zullen ze zeggen.
En elke keer als zij over de drempel stappen, zal God erbij zijn. Hij zal het nooit vergeten. 
Op www. kindopzondag.nl kun je creatieve knutsels vinden. 
Fijne zondag en een fijne week, groetjes,
Regina van der Plas

Vanuit de Kindernevendienst: 21 juni Vogel in Gods hand

Na Pinksteren staan we stil bij de verhalen uit het Nieuwe Testament over de uitzending van de leerlingen van Jezus. Deze week leren we dat de boodschap die Jezus bij de uitzending aan zijn leerlingen meegeeft, ook aan ons is gericht: God zorgt voor ons.
In het materiaal van deze week Kindopzondag kun je lezen dat Jezus van zijn leerlingen vraagt om te doen wat hij op aarde heeft gedaan, namelijk vertellen over Gods Koninkrijk en mensen geluk brengen. Maar Jezus vertelt ook over de weerstand die zij daarbij zullen ondervinden. De leerlingen zijn onzeker. Dan vertelt Jezus over een ‘simpele’ vogel, een mus: ‘er valt niet een zo’n vogel dood neer, of God weet ervan’. ‘Als God zelfs die vogels al in de gaten houdt, zal hij dan ook niet op jullie passen? Weet je wat jullie zijn? Jullie zijn vogels in Gods hand. (…) Hij laat je vrij om van de daken te fluiten hoe mooi het leven is. En als je valt, vangt hij je op. Dat beloof ik.’
Heb jij het gevoel dat God je helpt als je iets lastig vindt? Interessant thema om met de oudere kinderen over door te praten. Voor de jongere kinderen is er een werkblad voor het thema Vogel in Gods hand (vogel knutselen) (blz. 19 van de werkbladen: Werkblad Kindopzondag). 
Kindernevendienstleiding Vera Aalderink

Vanuit de kindernevendienst: 14 juni

Jullie mogen allemaal weer samen naar school. Er mogen wel weer mensen naar de kerkdienst, maar we kunnen nog niet allemaal samen. Daarom sturen we het verhaal weer digitaal. Veel plezier!
Deze keer gaat het over Jezus die het wel heel druk heeft met het vertellen van al zijn verhalen en doen van goede dingen. Hij vraagt daarom hulp aan zijn vrienden/leerlingen. En hij zegt erbij dat hij gelooft dat ze het kunnen. Dat helpt en dus gaan ze.
Jouw juf/meester op school of je vader/moeder hebben het vast ook wel eens erg druk.
Vragen ze dan aan jou om te helpen? Vind je dat leuk? Moet je dan ook soms iets heel moeilijks doen? Helpt het als er wordt gezegd dat je het echt wel kan, dat ze vertrouwen hebben in je?
Het hielp Mieke wel. De juf vroeg of ze huiswerk en een kaart van de klas wilde brengen naar Karen die met een gebroken been thuis was. Mieke vond het best eng: aanbellen en bij de deur afgeven, want ze mocht natuurlijk niet naar binnen. Wie zou er opendoen en wat moest ze dan zeggen? Maar de juf denkt dat Mieke het echt kan. En dus gaat Mieke op pad. En het lukte haar hoor, het was eigenlijk best leuk. Ze mocht ook zwaaien naar Karen voor het raam.
Het Bijbelverhaal vind je op Kind op Zondag
Er zit trouwens een heel leuk werkblad bij. Veel succes!

Vragen:
– Bedenk organisaties die iets doen voor andere mensen. Hoeveel ken je er?
– Jezus had 12 discipelen. Kun je ze opnoemen?
– Waarom eigenlijk 12?
– In de Bijbel wordt gepraat over de (vrienden) leerlingen van Jezus, over discipelen, en toen ze Jezus gingen helpen werden ze apostelen genoemd. Wat betekent apostel eigenlijk?

Op de site hieronder vind je de namen van de apostelen en namen die daarvan ‘afgeleid’ zijn. Kun jij ze invullen? Link volgt.

Een gebed:
Lieve God, zieke kinderen, verdrietige kinderen, kinderen zonder vriendjes. U kent ze allemaal, God. U wilt ze graag helpen. Samen met ons! Soms vinden we dat wel lastig, God: want, wat moeten we zeggen, wat moeten we doen, kunnen we dat wel? Maar U gelooft in ons en gaat met ons mee. Gelukkig maar. dank U wel, Amen.

Fijne zondag en een gezellige nieuwe week.
Groetjes van de kindernevendienstleiding, Katinka van Netten

Vanuit de kindernevendienst: 7 juni

Deze week gaat het verhaal over ‘doorgeven’. Heb jij ook wel eens iets ‘doorgegeven’? Vast wel… Misschien heb je vroeger wel eens kleren gedragen die je moeder van iemand anders heeft gekregen? En geef je die kleren ook weer door aan een ander kindje als je ze niet meer past? Of misschien heeft iemand je wel eens een slimme truc geleerd die je nu ook graag aan je vrienden wil vertellen of laten zien? Weet je nog hoe leuk je vakantie was vorig jaar? Dat heb je vast aan je vriendinnetjes verteld. Misschien willen die nu ook wel naar diezelfde camping of datzelfde land.
Zo hebben we allemaal wel iets in ons leven wat we ook graag met andere mensen delen. Soms krijgen we een goed advies of zelfs een opdracht om dat te doen. Jezus gaf zijn leerlingen de opdracht om aan de mensen in de wereld zijn verhalen te vertellen. Het maakte niet uit aan welke mensen, iedereen die van de verhalen van Jezus wilde weten, mocht het horen. En ook doorvertellen… Want hoe meer mensen van Jezus weten, hoe beter! 
Jullie lezen op kind op zondag hoe Jezus dat deed. Ook vinden jullie daar wat voorbeelden van ‘doorgeefspelletjes’. Veel plezier ermee!
Namens de kindernevendienst, Willem Pieter Rus

Vanuit de kindernevendienst: 31 mei

Voor de kinderen, Jullie kunnen gelukkig weer naar school, maar het vieren van Pinksteren kunnen we nog niet samen doen in onze kerkruimte. Jammer natuurlijk, maar thuis kun je ook bezig zijn met Pinksteren.
In Kind op zondag wordt verteld:   
Van heinde en ver zijn mensen gekomen voor het feest in Jeruzalem. Dan gebeurt er plotseling iets bijzonders. Vanuit de hemel klinkt een geluid alsof het hard gaat waaien. Het hele huis van de discipelen wordt gevuld met die wind. De Heilige Geest vervult de leerlingen, zodat ze over Jezus gaan vertellen. Het wonderlijke is: iedereen die het hoort, kan hen begrijpen. Kijk verder Kind op Zondag.
Vind je het leuker om het pinksterverhaal met legopoppetjes te beluisteren? Dat kan ook:

Of wil je liever een mooi lied waarin wordt uitgelegd wat de Heilige Geest is?

en

Weten jullie wat Ruach betekent? Ga maar gauw kijken naar het filmpje waarin je verhalen over de Heilige Geest vindt door de hele Bijbel heen:

Natuurlijk wil je ook knutselen, dat snappen we; knutsel daarom de duif:
pinksterduif


Bellen blazen en ballonnen opblazen, hebben ook met wind te maken, dat kun je dus ook gaan doen.
Het gebed Onze Vader wordt overal in de wereld gebeden, probeer eens met Google Translate in hoeveel talen dit jou lukt.
Maken jullie een foto van de duif die je geknutseld hebt? En laat je weten in hoeveel talen je het Onze Vader hebt gevonden?
Fijne Pinksterdagen en een leuke nieuwe week.
Groetjes van de kindernevendienstleiding, Katinka van Netten

Vanuit de Kindernevendienst: 24 mei

We vieren allemaal weleens feest. Dat doen we als we ergens dankbaar voor zijn: bijvoorbeeld als je jarig bent, als mensen gaan trouwen of met Bevrijdingsdag. Vaak hebben we geen aanmoediging nodig voor een feestje. De meeste mensen houden wel van taart, slingers, mooie kleren, cadeaus en gezelligheid. Maar soms vergeten we weleens waar we allemaal dankbaar voor zouden kunnen zijn. Daarom vraagt God van ons ook dat we bepaalde feesten vieren. Daarover lezen we vandaag. Je kunt het verhaal en materiaal weer vinden op de website van Kind Op Zondag: kindopzondag.nl.
Jasmijn van der Weide

Vanuit de Kindernevendienst: 17 mei

De 10 regels van God

‘Regels. Soms baal je ervan. Je moet op tijd naar bed. Je mag niet meer dan één koekje. (…). Regels, regels, regels. Ze lijken je vrijheid in te perken. Maar als je de goede regels krijgt van de goede afzender, voel je je zo vrij als een vogeltje. Zulke regels geeft God zijn volk Israël op de tocht door de woestijn. Tien regels. Tien geboden of tien woorden, worden ze ook wel genoemd (…)’.
Dit is de introductie uit Kind op Zondag, kindopzondag.nl , op het onderwerp van deze week: de tien geboden. Een mooi onderwerp om met de oudere kinderen over door te praten: weten de kinderen om welke regels het gaat én passen we ze nog steeds toe? En wat is het nut van regels eigenlijk? En zijn sommige regels belangrijker dan andere? En voor de jongere kinderen: wat als je samen een spelletje speelt zonder spelregels, wat gebeurt er dan? Probeer het maar eens!
Vera Gerritsen-Aalderin

Vanuit de Kindernevendienst: 10 mei

Vorige week hebben we gehoord dat de Israëlieten de Amalekieten wisten te verslaan doordat God hen kracht gaf via de omhoog gehouden zegenende armen van Mozes. Inmiddels zijn de Israëlieten verder getrokken en aangekomen bij Refidim, vlakbij de berg Sinaï. Het is een heel bijzondere plek. Hier sprak God tot Mozes via de brandende braamstruik; God stuurde Mozes naar Egypte om de mensen vrij te maken en hier naartoe te brengen. Via Mozes heeft God nu gevraagd of de Israëlieten zijn volk willen zijn en of ze zich aan zijn woord willen houden. ‘Natuurlijk’ hebben ze geantwoord. We zullen alles doen wat Hij zegt. ‘Dan komt Hij naar jullie toe!’, had Mozes gezegd. Hoe dan? Dat is hier te lezen: kindopzondag.nl . Daar is ook opgenomen hoe je een ‘heilige’ berg kunt toevoegen aan de kijkdoos.
Jan Willem Wevers

Vanuit de kindernevendienst: 3 mei

Vorige week hoorden wij dat de Israëlieten het nog steeds maar moeilijk vinden om te geloven dat God bij hen is en voor hen zal zorgen. Het volk Israël wordt in de woestijn aangevallen door de Amalekieten. Mozes houdt zijn armen zegenend omhoog om Israël kracht te geven. Zolang hij dat doet, zijn ze aan de winnende hand. Maar Mozes wordt moe…
Hoe het verhaal verdergaat, is te lezen op kindopzondag.nl . Daar staat ook hoe je in het thema van deze zondag een kijkdoos kunt maken. Veel plezier daarmee!

Pietia Laarhoven-van der Mark

Vanuit de Kindernevendienst: 26 april


Met Pasen hebben we gehoord hoe de Israëlieten uit Egypte werden bevrijd. Eind goed, al goed, zou je denken. Maar zo gemakkelijk was het niet. Vorige week hebben we gezien hoe de mensen bij Mozes klaagden en dat God zorgde voor brood uit de hemel. Vandaag horen we dat de Israëlieten het nog steeds maar moeilijk vinden om te geloven dat God bij hen is en voor hen zal zorgen. Je kunt het verhaal weer vinden op kindopzondag.nl Daar staat ook een geheime afbeelding die je kunt oplossen door de vakjes goed in te kleuren. Veel succes!

Willem Pieter Rus

Vanuit de Kindernevendienst: 19 april

De voorbereiding en vertelling voor de kindernevendienst van deze zondag staan weer online: kindopzondag.nl
Nadat we vorige week hebben gehoord hoe het volk van Israël uit het land Egypte vluchtte, gaan we nu verder met het verhaal. Het volk van Israël is nu in de woestijn en zal daar heel lang blijven rondtrekken voor ze het beloofde land kunnen binnengaan. Maar ook in de woestijn is God Zijn volk niet vergeten. Ondanks dat de mensen mopperen, zorgt Hij goed voor ze. Dat lees je in het verhaal van deze week. 
Iedereen een fijne kindernevendienst ‘op afstand’ gewenst!

Willem Pieter Rus

Kindernevendienst op afstand

Jammer dat we de komende weken geen kindernevendienst kunnen aanbieden in de kerk!
In navolging van de enthousiaste manier waarop de leerkrachten van de basisscholen invulling geven aan het geven van ‘onderwijs op afstand’ (via dagelijkse filmpjes, weekroosters, etc.; wat fijn voor de kinderen en ouders dat dit zo goed geregeld wordt!), bieden we jullie de komende weken ook ‘kindernevendienst op afstand’ aan. Met dank aan de uitgever van Kind op Zondag (het materiaal waarmee wij als kindernevendienst werken) staan de materialen die wij gebruiken voor de voorbereiding en de uitvoering van de kindernevendienst nu gratis
online: kindopzondag.nl .
Het betreft een voorbereidingsverhaal voor u als (groot)ouder of verzorger en een vertelling voor de kinderen met vragen om over door te praten.
Het thema van de veertigdagentijd is Een teken van leven!. We volgen het verhaal van Mozes die opdracht krijgt van God om het volk Israël uit Egypte te bevrijden, de tien plagen, de uittocht uit Egypte en het teken van leven dat God aan het volk Israël geeft in de woestijn.
Deze week gaat over de eerste bezoeken van Mozes en Aäron aan de Farao (‘Laat mijn volk gaan’).
Elders op de website van Kind op Zondag staan leuke tips over andere werkvormen en er zijn (Youtube-)filmpjes over het thema, zoals de tekenfilm The Prince of Egypt (1998).
Wij wensen jullie voor de komende zondag een goede kindernevendienst-op-afstand toe!
Willem Pieter Rus