In de kindernevendienst maken we ieder jaar met Palmpasen een mooie palmpasenstok waarmee we in optocht door de kerk lopen. Dat is altijd weer een feestelijk moment voor iedereen. Dit jaar is alles anders. We komen niet samen in de kerk, maar je kunt ook thuis een palmpasenstok maken! Dat wordt hieronder uitgelegd.
We zijn heel benieuwd hoe jouw palmpasenstok eruit gaat zien! Maak daarom een foto van de stok als die klaar is en stuur de foto via het contactformulier op naar de website van de kerk: E-Mail.
Zo maken we toch een soort ‘optocht’ van foto’s en kan iedereen zien hoe goed jullie je best hebben gedaan!

Hoe maken we de palmpasenstok?
Wat heb je nodig:   
– 2 houten latjes van ongeveer 50 en 80 cm lang 
– crêpepapier (groen en geel zijn lentekleuren, maar het mag ook een andere kleur zijn)
– buxustakjes
– chocolade-eitjes
– (paas)servetje
– 12 snoepjes of rozijntjes
– 30 ringchipjes
– touw/lint/ducttape/plakband.
– krakeling
– broodhaantje (je kunt ook een wit bolletje gebruiken waar je een stuk uit knipt en een rozijn in drukt op de plaats van het oog. Of er zelf eentje bakken. Een makkelijk recept vind je op: https://www.koopmans.com/recept/palmpasenhaantjes/).

Wat is de betekenis van de palmpasenstok?

In de palmpasenstok zitten veel symbolen verborgen. Dat zijn voorwerpen die een betekenis hebben. Zo is het kruis een duidelijk symbool voor de dood en opstanding van Jezus. De buxustakjes verwijzen naar de palmbladen die bij de intocht in Jeruzalem zijn gebruikt. De 30 ringchipjes staan symbool voor het geld dat Judas kreeg, toen hij Jezus had verraden, en de 12 snoepjes/rozijnen voor de 12 discipelen.

De eitjes zijn een voorbode van het nieuwe leven en de hoop die we hebben dat het na een slechte periode ook altijd weer goed komt.

De krakeling heeft meerdere betekenissen. Er lijkt geen begin en geen eind aan te zitten. Na de winter komt altijd weer de lente, enz. Maar sommige mensen zien de drie gaten in de krakeling als de drie-eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest.

Het broodhaantje is een herinnering aan de haan die drie keer kraaide, nadat Petrus had gezegd dat hij Jezus niet kende, maar ook aan het begin van elke nieuwe dag. Je kunt altijd weer opnieuw beginnen!

En nu aan de slag!

1 – Maak van de houten latjes een kruis (de latjes kun je met touw of ducttape aan elkaar maken)
2 – Knip een lange sliert van het crêpepapier en omwikkel hiermee het kruis
3 – Maak een bundeltje van de buxustakjes en maak die vast op het midden van het kruis
4 – Maak een ketting van de 30 ringchipjes en maak die vast aan de horizontale lat van het kruis (zover mogelijk naar links en naar rechts)
5 – Maak een ketting van de snoepjes en maak die vast aan de horizontale lat van het kruis
6 – Doe de eitjes in het servetje en vouw het servet naar binnen tot een zakje. Knoop het zakje aan de bovenkant vast met een lint en maak het vast aan het kruis
7 – Knoop een lintje aan de krakeling en maak die vast aan het kruis
8 – als je wilt, kun je nog extra crêpepapierslierten aan het kruis maken
9 – zet als laatste het broodhaantje bovenop het kruis. Maak een klein gaatje in de onderkant van het broodhaantje en prik deze op de top van de (verticale) lat.

En nu een mooie foto maken!  

Als het mooi weer is, kun je de palmpasenstok in de tuin zetten, of anders achter het raam zodat iedereen hem kan zien.