Wij gedenken …

 

…ons gemeentelid de heer Marinus Jacobus (Rinus) Links. Op donderdag 9 augustus is hij betrekkelijk onverwacht, overleden op de leeftijd van 92 jaar. Na twee longontstekingen in mei was zijn conditie achteruit was gegaan. Op 9 mei werd hij getroffen door een hartstilstand. Rinus Links was geboren en getogen aan het Gein, ten zuidoosten van Amsterdam. Als auto- en vliegtuigmonteur kwam hij voor zijn militaire dienst na de oorlog onder andere te werken op vliegveld Valkenburg. Hij was blij dat hij niet aangewezen werd om naar Indonesië te gaan.

In 1951 trouwde hij met Ans Nieuwenhuijs uit Leiden. Als kostersechtpaar van de Regenboogkerk woonden zij 27 jaar in de aangebouwde kosterswoning. Bij zijn afscheid als koster heeft ds. Henk Plomp hem een koster in de oorspronkelijke betekenis van het woord genoemd. Hij was een ‘custos’ (latijn voor bewaker), hij waakte over wat hij beschouwde als ‘zijn kerkgebouw’ en alles daaromheen. Hij nam zijn taken serieus. Voor wie naar zijn oordeel geen respect voor het gebouw of het werk van de koster opbracht, kreeg dat ongenoegen recht toe recht aan te horen.

In 1991 verhuisden ze naar de Anthon van der Horstlaan. Daar heeft hij de laatste 7 jaar alleen gewoond, vanaf het moment dat ‘zijn Ans’ naar Van Wijckerslooth verhuisde. Tot aan haar overlijden in 2015 heeft dhr. Links haar daar dagelijks bezocht. Zoon Marinus Links karakteriseerde zijn vader op de rouwkaart als sterk markant, zorgzaam, eigenzinnig, betrokken en temperamentvol. Kwaliteiten waarin hij te ver door kon schieten zonder veel rekening te houden met wie zich daardoor geraakt kon voelen. Daaronder heeft voor Rinus waarschijnlijk altijd het verlangen naar de sfeer van zijn ouderlijk huis aan het Gein gezeten. We herkenden dat verlangen in psalm 23. Die psalm werd gezongen door het Matthiaskoor uit Warmond, onder leiding van Marinus Links, in de afscheidsdienst op dinsdag 14 augustus in de Groene Kerk.

Ds. Aart Verburg