Stel dat uw buurman of buurvrouw aan u vraagt om een hand- of spandienst, zou u dan daartoe bereid zijn als het enigszins binnen uw mogelijkheden ligt?

Veel mensen zullen hier ja op zeggen, schat ik in. Veel minder mensen echter durven zelf de vragende partij te zijn als ze hulp nodig hebben… Waarom is dat toch zo moeilijk? Ina (gefingeerde naam) durft het gewoon: zij moet nogal eens naar het ziekenhuis voor consult, onderzoek of ingreep. Als het enigszins kan gaat zij op de fiets of met het OV. Maar soms heeft ze bijvoorbeeld iemand nodig die haar rijdt. Ze lost dit op door in de kerk of in haar verdere netwerk afwisselend deze of gene te vragen. Zo blijft het voor helpers behapbaar. Dat werkt prima.

Stel dat uw buurman of buurvrouw aan u vraagt om een hand- of spandienst, zou u dan daartoe bereid zijn als het enigszins binnen uw mogelijkheden ligt? Maar wat nu als u niet verbonden bent met een kerk en nauwelijks een netwerk hebt? Durft u uw buren te vragen, of u nu goed contact met hen hebt of hen zelfs nauwelijks kent? Of vult u zomaar hun eventuele antwoord in: ze zullen het wel te druk hebben…
En ook als u weet dat het tot het DNA van kerken hoort om een luisterend oor te bieden en naast mensen, kerklid of niet, te staan en zo mogelijk hulp te bieden, durft u dan zelf aan te kloppen?
Naast de kerken zijn er allerlei organisaties, zowel professioneel als van vrijwilligers, die u om raad kunt vragen. In de Sociale kaart voor welzijn en ondersteuning van de Gemeente Oegstgeest vindt u een enorm aanbod. En komt u er niet uit, dan wil sociaal makelaar Sietske Steenbergen*) graag met u meedenken!
Mijn moeder leerde ons: “Vragen staat vrij. Nee heb je, ja kun je krijgen, dus kom maar op met je vraag…”. Zij stond altijd klaar om te helpen en velen wisten dan ook dat ze een beroep op haar konden doen. Want het is wel goed om dat te communiceren, liefst zo concreet mogelijk.
Dat maakt de drempel voor iemand die niet graag hulp vraagt veel lager!
Eke de Gier-van der Jagt

*) U vindt Sietske op vrijdagen van 14.30- 17.00 uur
in het Dorpscentrum en via 06-83 07 98 84, of Mail Sietske.

Terug naar Pastoraat