Ds. A. (Aart) Verburg

Sectie West
tel: 071-515 20 53
stuur E-Mail

Over Ds. Aart Verburg
of
Ds. Aart Verburg over zichzelf
Toen ik heen en weer liftte tussen Zwammerdam (geboren -1954- en getogen) en Kampen (studie theologie 1971-1980) waren de chauffeurs met wie ik mee mocht rijden soms verbaasd dat ik dominee wilde worden… Dat was toch uit de tijd?Inmiddels was ik dominee in een dorp in Groningen (Garrelsweer) en in Surabaya (voor Indonesische studenten). In de tijd dat ik docent was aan het Hendrik Kraemer Instituut (Oegstgeest en Utrecht) ben ik dominee gebleven onder andere om voor te kunnen gaan in diensten over Zending en Werelddiaconaat, en vanaf september 2010 ben ik dominee in Oegstgeest. En geen dag gehad dat ik me ‘uit de tijd voelde’ en echt dacht dat ik iets anders had willen worden. Wel vaak dat ik meer had willen kunnen… Omdat geloof ertoe doet, wereldwijd.

Niet alles was mooi, maar er was wèl altijd iets moois te beleven. Ik heb een schat aan mooie verhalen opgedaan over wat ik mee mocht maken als dominee met allerlei mensen, chauffeurs, studenten, Oegstgeesters… Hebben u en ik al zo’n verhaal?
Ik woon alleen en deel mijn leven met vrienden (in Nederland en Indonesië) en (een grote) familie. De stad op loopafstand, het strand op fietsafstand en het werk daar tussenin…; prachtig.


Ds. I. (Iris) van der Heul

Sectie Oost
tel: 06-1919 48 04
stuur E-Mail

Iedereen heeft denk ik wel een lievelingslied uit het liedboek. Lied 362 : Hij die spreekt een woord dat gààt van Huub Oosterhuis is het mijne: ik zie het bijna als een geloofsbelijdenis. Dat woord houdt me aan de gang; in dit lied klinkt de dynamiek die ik eraan beleef door.

Na mijn afstuderen in Leiden, ben ik met plezier een aantal keer vervangend predikant geweest op een vacante plek, maar heb ik ook gewerkt buiten de kerk, zoals bij de vakbond. Een aantal jaren heb ik bij de Hervormde Diaconie van Den Haag, nu Stek voor stad en kerk, op verschillende plekken me ingezet met / voor kwetsbare mensen: vrouwen die van de bijstand moeten rondkomen, ongedocumenteerden en anderen die hun leven even niet georganiseerd krijgen. Ook heb ik een tijd als zelfstandige gewerkt, o.a. als teamleider van een project om het gemakkelijker te maken voor prostituees om, als ze dat willen, ander werk te gaan doen.

Vers in de praktijk hoor ik me nog zeggen ‘dat we dat Koninkrijk van God van de grond gaan trekken’. Inmiddels veel bescheidener, motiveert het bouwen aan Gods nieuwe wereld nog steeds en voeg ik graag de daad bij het Woord.

Toen ik als geestelijk verzorger bij Marente in Oegstgeest ging werken, leerde ik de PGO kennen. Ook hier is diaconie of ‘kerk en samenleving’ mijn taakgebied. “Uw naam is hartstocht voor gerechtigheid, uw woord de bron waaruit wij willen drinken” (lied 362: 3)

Ik wandel graag, vind lezen heerlijk, net als koken en lekker eten. Ik mag graag een film zien, een museum bezoeken en ik brei af en toe een sok, als de tijd het toelaat.


Ds. R. (Rian) Veldman

Sectie Noord
tel: 06-14273013
Tel: stuur E-Mail

Wie ben ik? 

Die vraag gaat al een tijdje met mij mee en is volgens mij een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen. Mijn paspoort zegt: Rian Veldman, geboren in Leiden.
Om verder te komen met deze vraag ging ik filosofie en theologie studeren in Amsterdam.
Ik ontdekte dat deze vraag alleen maar in dialoog beantwoord kan worden. Door in gesprek te gaan met de ander, ontdek ik steeds meer wie ik zelf aan het worden ben.De Leidse hoogleraar theologie Berkhof (misschien wel de beste Nederlandse theoloog van de 20ste eeuw) bestempelde de mens als een ‘antwoordelijk wezen’. De joodse filosoof Buber zei het zelfde net weer anders. Die schreef: ‘Ich werde am Du.’ Ik word ‘iemand’ aan jou. Mijn mens-zijn ontwikkelt zich in de relatie en in de ontmoeting met de ander. Dat heb ik ontdekt in mijn werk als predikant in Rotterdam, maar ook tijdens een intensieve Klinisch Pastorale Vorming.
Ik ben behalve predikant, ook echtgenoot, vader van twee kinderen, liefhebber van muziek.
Als ik tijd over heb stap ik graag op de racefiets.

Wie ben jij?
Welke vragen zijn voor jou belangrijk? Welke antwoorden heb je gevonden, welke antwoorden werken niet meer. Misschien ben je even stilgezet, of wil je stilstaan bij een vraag. Dan kan het prettig zijn om iemand langs-zij te hebben. Ik ben dan graag je langszij. Die mee-vraagt, mee-denkt, mee-luistert vooral. Of je nou bij de kerk hoort of niet, gelovig bent of niet. Gewoon, omdat ik geloof in mensen. Ieder mens als een boek van God, als een heilige tekst.
Ik ontmoet u/jou graag!

ds. Rian Veldman


Op bovenstaande foto, gemaakt tijdens de feestelijke intrededienst van ds Rian Veldman, ziet u op de achtergrond een van onze geloofsdoeken. Meer informatie over dit doek leest u hier, en onder het tabblad “Kunst in de kerk”, onder Wetenswaardig.